اوزون چیست
گاز اوزون که گاها اکسیژن فعال شده نامیده می شود تشکیل شده از سه اتم اکسیژن است. گاز اوزون در طبیعت موجود است و اشعه ماورا بنفش را در لایه های بالایی جو خنثی میکند، علاوه بر این در لایه های پایین تر جو، مولکول های مضر شبیه هیدروکربن ها را تبدیل به مواد بی ضررتر نظیر کربن دی اکسید و آب می کند برای آشنایی بیشتر با گاز اوزون و موارد مصرف آن در ادامه این مقاله با فروزان طب همراه باشید…
اهمیت اوزون در پزشکی
گاز اوزون استفاده های بسیاری در پزشکی دارد به عنوان مثال در از بین بردن ویروس ها، قارچ ها، باکتری ها، پارازیت و سلولهای سرطانی اثرات اثبات شده ای دارد. همچنین سیستم ایمنی را فعال کرده و از طرف دیگر باعث افزایش اکسیژن در دسترس سلول ها میشود. اوزون تراپی مدیکال گرید باعث کاهش درد و تحریک ترشح برخی از آنزیم های خاص میشود. به طور کلی اوزون بر سلول های طبیعی بدن، از طریق افزایش اکسیژن و تامین کردن انرژی مورد نیاز موثر میباشد. از طرف دیگر اوزون از طریق نفوذ در دیواره سلول و اکسید کردن آنها سلول های غیر طبیعی نظیر ویروسها و باکتریها را از بین می برد.
تاریخچه اوزون در علوم پزشکی
درسال ۱۸۷۰ میلادی برای بار نخست گاز اوزون توسط آقای لیندر در حوزه تصفیه خون معرفی شد و از آن زمان تا به امروز تحقیقات فراوانی در این حوزه انجام شده است. دانشمند آلمانی ادوارد برد، برنده جایزه نوبل پزشکی در سال ۱۹۳۱ و دوباره در سال ۱۹۴۴، برای تحقیقاتش در حوزه اوزون و برخی از انواع تومور شد. ایشان در ۱۹۷۴ اتحادیه جهانی اوزون تراپی را تاسیس نموده مقالات علمی فراوانی را منتشر نموده است، اوزون تراپی در بیش از ۲۵ کشور دنیا به رسمیت شناخته شده برخی از این کشورها عبارتند از آلمان، ایتالیا، انگلیس، فرانسه، روسیه، رومانی، لهستان، چکسلواکی، بلغارستان، ژاپن، کوبا، سنگاپور، مکزیک و ۲۵ ایالت آمریکا.
مکانیسم اثر اوزون
روی میکروارگانیسم ها
با تخریب غشای باکتری از طریق اکسیداسیون فسفولیپیدها و لیپوپروتئین های موجود در غشا و در ویروس ها با تخریب کپسول ویروسی و توقف چرخه تقسیم سلولی اثرات خود را اعمال می کند.
افرایش گردش خون و اکسیژن رسانی موضعی
اوزون باعث کاهش سرعت تخریب سلول های قرمز و افزایش توان حمل اکسیژن، توسط آنها میشود. همچنین با افزایش اکسیژن عروقی باعث کاهش ویسکوزیته خون شده و این هم منجر به به اکسیژن رسانی بهتر شده از طرف دیگر با اکسیداسیون پلاک های موجود در عروق، باعث شکستن آنها میشود.
کنسر (سرطان)
مهار متابولیسم تومور و اکسید کردن لایه لیپیدی و بیرونی چربی این سلول ها و در نهایت کمک به تخریب سلول های سرطانی می تواند درمان کمکی خوبی در این زمینه باشد.
سایر مکانیسم ها
تقویت متابولیسم و اکسیژن رسانی ، افزایش قدرت سیستم ایمنی، تحریک روندهای آنزیمی
مزایای اوزون تراپی
اوزون یک عنصر طبیعی محرک بیولوژیک است که باعث تحریک فانکشن های بیولوژیک میشود .کمک میکند تا عملکرد سلولی بهتر شود که این امر همراه از طریق دخالت و تقویت بیوشیمی طبیعی بدن انجام میدهد.
اثرات اوزون تراپی در زخم پای دیابتی
اوزون میتواند باعث کاهش استرس اکسیداتیو و بهبود کیفیت زندگی بیماران دارای دیابت شود. بر اساس نوع زخم پا می توانید از ترکیبات موضعی مختلف اوزون استفاده کنید. تحقیقات اثبات کرده است آب اوزون و روغن اوزون خواص ضد عفونی کننده خوبی داشته و از طرف دیگر باعث تحریک سلول سازی میشوند.
اوزون تراپی در بیماریهای پوستی
در انواع بیماریهای آلرژیک پوستی می توانیم از اوزون استفاده کنیم.
اوزون تراپی برای انواع درد
هم در بخش پیشگیری از طریق اکسیداتیو استرسی که توسط بدن انجام شده باعث افزایش متابولیسم محیطی و تحریک سیستم آنتی اکسیدان و تحریک سیستم ایمنی میشود از طرف دیگر در سال های اخیر در پزشکی مکمل برای درمان انواع درد مزمن شناخته شده مانند فیبرومیالژیا، استئو آرتریت های زانو و روماتوئید ها جایگاه مناسبی یافته است.